Kaupunkilaiset nauttivat aktiviteeteistä, deittailusta ja suoratoistosta

Valkoiset, langattomat kuulokkeet välkkyvät ihmisvilinässä. Autojen ikkunoista näkyy takapenkeillä lapsia älypuhelimet ja kännykät syleissään pelaten Clash of Clansia, yhtä 2010-luvun suosituimpaa strategista virtuaalipeliä, tai katsomassa videoita maailmanlaajuiselta, melkeinpä monopoliaseman saavuttaneelta videon lataus- ja jakoalustalta. Vanhemmat hoitavat työasioitaan auton etupenkellä, kuljettajan puhelin yhdistettynä bluetoothilla auton äänijärjestelmään niin, että puhelut kuuluvat turvallisesti kaiuttimista.

Pitkän päivän jälkeen käydään nopeasti hypermarketissa jonka jälkeen ajetaan kotiin, sillä Suomen jääkiekkomaajoukkueen peli alkaa juuri. Äiti ja lapset asettuvat sohvalle todistamaan jännittävää urheiluhetkeä, pääseekö Suomi loppuotteluun? Isä on asettanut puhelimensa keittiön avonaiseen hyllyyn ja katsoo siitä Valioliigaa, samalla silmälläpitäen myös televisiosta näkyvää jääkiekko-ottelua.

Sinkut deittailevat ja treffailevat netissä

Kaupunkien sinkut ovat aktiivisia nettideittailijoita ja innokkaita treffivirtuooseja. Heiltä ei ideat lopu siitä, minne deittikumppaninsa veisi ja tässä on oiva artikkeli siitä aiheesta: 40 ideaa, mitä tehdä treffeillä. Sieltä löytyy ideoita joka lähtöön: ulkona, kotona, Helsingissä ja vaikka missä deittailuun ja noilla vinkeillä saat varmasti tehtyä vaikutuksen Tinderissä tai deittipalveluissa tapaamiisi ehdokkaisiin.

Kuulostaa aika hektiseltä, eikö? Ensimmäisessä kappaleessa vilisi paljon sanoja, jotka saattavat kuulostaa tutummilta lähinnä media-alan ammattilaiselle kuin tavalliselle tallaajalle. Tänä päivänä nämä sanat ja ilmaisut ovat kuitenkin tulleet tutummiksi kuin koskaan jopa lapsille, sillä tekniiikka on kehittynyt niin paljon että suurimmalla osalla väestöstä on mahdollisuus internetiin, älypuhelimeen ja tietokoneeseen. Yhä nuoremmat lapset saavat puhelimen ja osaavat ladata ja käyttää applikaatioita. Älylaitteista on tullut osa arkipäiväämme ja vietämme niiden kanssa suuren osan vapaa-ajastamme. Toista se oli viisitoista vuotta sitten! Silloin oli putkitelevisio eikä puhettakaan, että siihen voisi ostaa näkymään extrakanavia.

Perheet vapaa-ajalla

Perheiden vapaa-ajanviettotapoja on vaikea yhdistää yhdeksi tietyksi stereotypiaksi, sillä niin paljon kuin on perheitä, on myös erilaisia tapoja viettää vapaa-aikaa. Standardi sille, mikä on oikea tapa viettää vapaa-aikaa, ei ole määriteltävissä. Toiset perheet priorisoivat yhdessä vietetyn ajan ensimmäiseksi listalleen, toiset taas akkujen lataamisen rauhallisessa ympäristossä itsekseen oleillen. Kumoten kuitenkin edellisen väittämän stereotypisen toimintamallin olemattomuudesta, voisi ympäripyöreästi sanoa, että perheet viettävät vapaa-aikaa nykyään älylaitteidensa kanssa. Kun kymmenen vuotta sitten lapsi olisi osallistunut vanhemman kanssa ruuanlaittoon, niin nyt hän istuu sohvalla ja pelaa pelejä tabletilla. Kun kymmenen vuotta sitten vanhempi olisi keksinyt joka päivä erilaisia aktiviteetteja lapselle, niin nyt hän antaa lapselle älypuhelimen tai avaa television.

Tämä oravanpyörä ei kuitenkaan ole täysin vanhempien syytä, sillä totuus on, että nykyään opittu rentoutumiskeino on katsoa ”aivot narikkaan”-ohjelmia. Ihmiset ovat henkisesti väsyneempiä kuin ennen, eikä sosiaalinen paine tehdä paljon asioita kotioven ulkopuolella ole enää niin suuri. Kun kysyntä laskee, myös aktiviteettien järjestämisessä on havaittavissa laskua.
2000-luvulla hiihtokisat olivat kovaa huutoa.

Niin lapset kuin aikuisetkin osallistuivat oman kaupunkinsa amatöörikilpailuihin joissa maalilinjan ylitettyään sai mukillisen höyryävää mehua ja vastapaistetun munkin. Nykyään hiihtoa katsotaan televisiosta, tarkistetaan samalla puhelimesta kenellä on eniten pisteitä kokonaiskilpailussa ja kuka on paras sprintillä, kuka perinteisellä. Kontrasti vapaa-ajanviettotavoilla nyt ja kymmenen vuotta sitten on suuri. Ennen pulkkamäessä olisi viihdytty niin paljon kuin sää sen vain sallisi, mutta nykyään se on vain pari kertaa vuodessa tehtävä juttu. Lapsilla on enemmän omia harrastuksia, joihin vanhemmilla on kiire viedä heidät monena iltana viikossa. Jos lapsia on useita, kiire vain lisääntyy. Ehkä siinä lapsen harrastuksen aikana kerkeää itse käymään vaikkapa juoksulenkillä.

Työn ja vapaa-ajan balanssi

Ennen töitä tehtiin koko ajan, eikä lomat ja vapaapäivien pyytäminen ollut niin yleistä kuin nykyään. Silloin aika perheen kanssa oli solutettava arjen joukkoon. Nykyään taas on mahdollisuus ottaa ja lähteä. Tänä päivänä ihmiset osaavat lähteä oikealle lomalle, pois arjen keskeltä jonnekin, missä ei tarvitse huolehtia töistä, koulusta, harrastuksista ja kodin pyörittämisestä. Silloin on aika viettää perheen yhteistä aikaa.

Suuri muutos saa ihmiset hämilleen, mutta kuten monessa muussakaan asiassa, ei vapaa-ajan vieton muuttuvissa tavoissa ole välttämättä mitään vikaa. Miksi muuttaa jotain, mikä on jo hyvä? No siksi, että yhden aikakauden hyvä ei välttämättä ole hyvä enää kahdenkymmenen vuoden päästä ja silloin muutos on paikallaan.