Ovatko hiuksesi harvat ja ohentuneet? Lue nämä vinkit

Ovatko hiuksesi harvat ja ohentuneet? Lue nämä vinkit

Kauniit hiukset

Vain ani harva suomalainen on saanut syntymälahjakseen paksun ja tuuhean tukan. Suurin osa meistä kärsii harvasta ja ohuesta tukasta, mikä haaroittuu latvoista. Tukan kasvattamisesta ei tunnu tulevan mitään, ja hiustenlähtö uhkaa ohentaa kuontaloa entisestään. Lue vinkit hiustenlähdön ehkäisemiseen, hiusten kunnon parantamiseen – ja ohuen tukan kanssa selviämiseen.

Onko syytä huolestua hiustenlähdöstä?

Mietitkö, lähteekö sinulta normaalia enemmän hiuksia? Normaali määrä on 100–150 hiusta per päivä, mutta kukapa niitä laskemaan. Tee pieni tukistuskoe, niin asia selviää helpommin. Tukista hiustukkoa ja katso, montako hiusta lähtee. Tee testi sekä ohimolle, päälaelle ja takaraivolle. Alle 5 irronnutta hiusta per alue on normaali määrä, yli 5 hiusta vaatii jo joitain muutoksia hiustenhoitorutiineihin, elämäntapoihin tai ruokavalioon. 

On luonnollista, että hiukset ohenevat iän myötä. Naisilla se alkaa yleensä paljon myöhemmin kuin naisilla. Tiesitkö, että joka toisella 40–60-vuotiaalla naisella esiintyy kaljuuntumista? Se on perinnöllinen, joskin melko kiusallinen ominaisuus. Miehillä kaljuuntuminen alkaa päälaelta, naisilla sitä taas (onneksi) esiintyy ympäri päätä. Pahaan kaljuuntumiseen auttavat reseptivapaa minoksidiili-liuos sekä reseptilääke finasteridi.

Vaihdevuosi-ikäisen naisen hiustenlähtö voi johtua geenien ohella myös menopaussista, jolloin hiusten kasvutapa ja rakenne muuttuvat. Hiukset ohenevat ja menettävät jäntevyyttään, ja myös hiustenlähtö saattaa pahentua.

Tätä nuoremmilla kyse saattaa olla stressistä, rajusta painonpudotuksesta tai tupakoinnista. Ne kaikki ovat eräänlaisia poikkeustiloja, mitkä saatavat näkyä hiuksissa. Hiuksia saattaa lähteä normaalia enemmän, ja niiden kunto saattaa muutoinkin heiketä.

Myös ehkäisytabletit ja hiuskasvuston tilan normalisoituminen raskauden jälkeen voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. 

Joskus hiustenlähdön taustalla on jokin lääkitys, tai syöpähoidossa käytettävät sytostaatit. Myös jotkin sairaudet aiheuttavat hiustenlähtöä, esimerkiksi pälvikalju, kilpirauhasen vajaatoiminta, atooppinen ihottuma tai tali-ihottuma.

Miten saan ohentuneen tukan taas terveeksi?

Syystä tai toisesta huonoon kuntoon menneen tukan voi saada kuntoon syömällä monipuolisesti, hieromalla ja ravitsemalla päänahkaa sekä muuttamalla hiustenhoitotottumuksiaan. Tiesitkö, että hiukset tulisi pestä päivittäin, sillä likaiseen päänahkaan kertyy kuolleita ihosoluja, öljyjä, toksiineja ja muotoilutuotteiden jäämiä? Jos epäpuhtauksia ja bakteereja ei poisteta, ne tukkivat hiusjuuret ja lisäävät hiustenlähtöä.  

Toinen ongelma hiustenhoitorutiineissamme on se, että suomalaiset käyttävät paljon hajustettuja ja sulfaatteja sisältäviä hiustuotteita. Ne voivat ärsyttää ihoa, siksi kannattaisi suosia mietoja ja mahdollisimman luonnollisia tuotteita. Samalla vähennät luonnolle aiheuttamaasi kemikaalikuormaa! Kampaaja osaa kertoa, mitä juuri sinun päänahkasi tarvitsee, ja suositella sopivia shampoita, hoitoaineita, hiusnaamioita ja muotoilutuotteita. Jatkossa et enää kärsi kutisevasta tai hilseilevästä päänahasta! Ihon luonnollisen bakteeriflooran tasapainottaminen vähentää myös hiustenlähtöä.

Elämäntavat näkyvät hiusten ja hiuspohjan kunnossa. Stressin ja tupakoinnin lisäksi liiallinen kahvin ja teen juonti näkyy tukassa. Vesi olisi paljon parempi juoma, ja kiireestä huolimatta tulisi ehtiä syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Hiukset tarvitsevat ravinnosta saatavia vitamiineja ja mineraaleja. Erityisesti B-, D- ja C-vitamiini, sinkki, biotiini, magnesium ja rasvahapot ovat tarpeen.

Eli: muista puhdistaa hiuspohja päivittäin, valita sopivat hiustenhoitotuotteet ja syödä monipuolisesti, jotta saat hiusten kasvua edistäviä ravintoaineita. Antioksidantit ja muut ravintoaineet myös ehkäisevät hiustenlähtöä ja ravitsevat hiuksia. 

Miten selvitä ohuen tukan kanssa?

Hiusten kasvamiseen ja tuuheutumiseen menee aikaa. Tuona aikana saatat pohtia, miten selvitä ohuen tukan kanssa. Mitä, jos se ei enää koskaan palaa ennalleen? Onneksi on olemassa erilaisia tapoja saada tukka vaikuttamaan tuuheammalta. Ohuistakin hiuksista saa siistit, kun käyttää tuuheuttavia pesu- ja hoitotuotteita, ja muotoilee tukan oikein. Älä tupeeraa – tai tuhlaa muotoiluaineita, mikä latistaisi kampauksen. 

Hiustenpidennysten avulla voit ottaa viimeisimmät kauneus- ja meikkitrendit käyttöön, ja tehdä polkkatukkaiseenkin päähän nutturakampauksen sekä upean silmämeikin – esimerkiksi häitä varten. Muista kuitenkin laitattaa hiustenpidennykset kampaajalla, sillä huonosti laitetut hiustenpidennykset voivat aiheuttaa vahinkoa omille hiuksille. Esimerkiksi sinettipidennyksiä ei kannata käyttää ohuttukkaisessa päässä, sillä omat hiukset eivät ehkä kestä niitä, vaan lähtevät tukoittain irti. Teippipidennykset ovat omille hiuksille paljon hellävaraisemmat, ja omat hiukset saavat kasvaa rauhassa. 

Hyvä peruukki kestää jopa 6–12kk. Peruukki on varsinkin runsaasta kaljuuntumisesta kärsivän pelastus. Laadukas peruukki vaikuttaa aivan aidolta tukalta, ja se pysyy päässä myös tuulessa tai urheillessa.